Wil je 3D-visualisaties maken die visueel aantrekkelijker zijn dan wat ParaView of VisIt kunnen bieden? Heb je een afbeelding nodig voor een subsidieaanvraag die er spectaculair uit moet zien? Wil je een coole animatie maken van je simulatiegegevens? Dan is deze cursus misschien iets voor jou!
Inleiding tot wetenschappelijke visualisatie met Blender: Gegevens, licht, camera, actie!
Regelmatig
Twee keer per jaar
Trainers
Paul Melis
Casper van Leeuwen
Ben de Vries
Wat leer je?
Het doel van deze cursus is om je praktische kennis bij te brengen waarmee je fantastische afbeeldingen en basisanimaties kunt maken van wetenschappelijke 3D-gegevens. We gebruiken het open-source pakket Blender (
http://www.blender.org
), dat goede basisfunctionaliteit biedt, maar ook bruikbaar is voor geavanceerd gebruik en algemene bewerking van 3D-gegevens. Het is ook erg leuk om mee te werken (als je eenmaal gewend bent aan de grafische interface).
Voorbeelden van relevante wetenschappelijke gegevens zijn 3D celgebaseerde simulaties, 3D modellen van fotogrammetrie, (isosurfaces van) 3D medische scans, moleculaire modellen en gegevens uit de aardwetenschappen. Merk op dat we ons niet richten op informatievisualisatie van abstracte gegevens, zoals grafieken (hoewel je die eerst zou kunnen omzetten in een 3D-model en dan gebruiken in Blender).
We moedigen deelnemers aan om gegevens mee te nemen waar ze normaal mee werken, of een voorbeeld daarvan, en waar ze de cursuskennis op willen toepassen.
Voor wie?
Iedereen die wil leren hoe je aantrekkelijke visualisaties ontwerpt. We gaan ervan uit dat de context een academische omgeving is, maar het is niet veel veronderstellingen over use cases voor Blender, en we zijn blij om te helpen hoe we Blender kunnen gebruiken om aantrekkelijke visuals van de gegevens te maken.
Vereisten:
Het helpt als je enigszins bekend bent met de basisconcepten van 3D-graphics (transformaties, rendering), maar het is niet verplicht.
Je hebt een laptop nodig, bij voorkeur met een acceptabele GPU, waarop je Blender kunt installeren tijdens de cursus.
Kosten
Deelname is gratis
De voertaal is Engels