Diensten

HPC Compute time

Consultancy

AI

Data-analytics

Wat is High Performance Computing (HPC)

High-Performance Computing (HPC) is het vermogen om heel veel gegevens tegelijkertijd te verwerken. Hierdoor kun je complexe berekeningen met hoge snelheid uit voeren. Deze berekeningen helpen om bijvoorbeeld moeilijke vraagstukken of problemen in de wetenschap, de techniek of het bedrijfsleven op te lossen.

Zo kun je denken aan voorspellingen in het klimaat, veiligheid van prototypes testen of medicijnen vinden tegen ziektes. Maar hoe snel is snel? Een ‘gewone’ computer van 3GHz processor kan ongeveer 3 miljard berekeningen per seconde uitvoeren. Dat is al snel, maar met HPC kun je biljarden berekeningen per seconde uitvoeren!

Dit doe je met een supercomputer. Een supercomputer is een van de bekendste soorten HPC-oplossingen. In Nederland hebben we de de Nationale Supercomputer Snellius, voor extra rekenkracht het rekencluster Lisa en Grid voor gestructureerde datasets. De supercomputer maakt parallelle verwerking mogelijk: duizenden computerknooppunten (ofwel nodes) die samenwerken om één of meer taken voor simulatie en berekening uit te voeren.

Wat kan HPC voor je betekenen?

Wanneer je met grote hoeveelheden data werkt, dan is vaak een reguliere computer niet krachtig genoeg. High Performance Computing systemen biedt dan de oplossing. Of je nou HPC nodig hebt voor het analyseren en/of patroonherkenning van data of krachtige rekentoepassingen voor bijvoorbeeld simulatie of modellering: we hebben het juiste HPC-platform om je doelstellingen te bereiken.

Bedrijven die HPC gebruikten

Living Lab voor een duurzame wereld

In The Green Village in Delft testen bedrijven en onderzoekers in een levensechte omgeving duurzame en slimme technologie. In nauwe samenwerking met SURF is de benodigde data-infrastructuur ontwikkeld.

Lees meer

Computermodellen in de strijd tegen plastic soep

Hoe kun je de “plastic soep” uit de oceaan verwijderen? De Ocean Cleanup kreeg van SURF hulp om de golven en stromingen beter te voorspellen, in de vorm van processortijd op de supercomputer Cartesius. De voorganger van Snellius.

Lees meer

Meer inspiratie over Machine Learning