Energiezuinig computergebruik

Wist je dat een optimaal gebruik van toepassingen of codeontwikkeling een impact kan hebben op het milieu? Het energieverbruik van computerinfrastructuur wordt een steeds prominenter onderwerp voor het ontwerp en gebruik van computersystemen. In deze cursus leer je over de basisprincipes van energiezuinig computergebruik.

Regelmatig
Eenmaal per jaar

Trainers
Ben Czaja
Carlos Teijeiro Barjas
Sagar Dolas

Wat?

Deze cursus behandelt tools en technologieën waarmee een gebruiker/softwareontwikkelaar inzicht kan krijgen in zijn energieverbruik in termen van energieanalyse van de software die op het systeem wordt geïnstalleerd.

We geven je een compleet overzicht van hoe je het gebruik van computersystemen en de ontwikkeling van toepassingen kunt optimaliseren met het oog op energie-efficiëntie, in plaats van de nadruk te leggen op prestaties of geheugengebruik. Je leert hoe je groen kunt coderen en op een duurzame manier met applicaties kunt werken. Enkele van de belangrijkste onderwerpen zijn:

  • Overzicht van de energievoetafdruk van het datacenter
  • Energiegebruik en energiebewust computergebruik op HPC-systemen
  • Prestatie- en energieanalyse van grootschalige toepassingen
  • Toepassingskarakterisering en optimalisatie voor energie-efficiëntie

Wie?

  • Iedereen die inzicht wil krijgen in het energieverbruik van zijn software.

Vereisten:

  • Basiskennis van Linux
  • Basis programmeerervaring is aanbevolen

Dat zou je moeten hebben:

Je eigen laptop met een up-to-date browser en een terminal emulator. Het gebruik van de besturingssystemen Linux en macOS heeft de voorkeur, maar is niet verplicht. Windows-gebruikers raden we aan MobaXterm (draagbare versie) te downloaden als terminalemulator.

Kosten

Deelname is gratis

De voertaal is Engels

Wil je meedoen?

In onze agenda kun je alle komende trainingen en evenementen zien