Clustergebruik voor sociale wetenschappers met R

Wil je leren werken met een supercomputer? En hoe vertaal je je R-workflow van een grafische gebruikersinterface (GUI) op je bureaublad naar een scripting/geautomatiseerde workflow voor een supercomputer?

Regelmatig
Eenmaal per jaar

Trainers
Carlos Teijeiro Barjas
Ben Czaja

Wat leer je?

In deze cursus leer je de basis van superrekenen. De dag begint met een inleiding over supercomputerarchitectuur, inclusief een hands-on sessie gericht op het uitvoeren van taken op een supercomputer.

De tweede helft van het programma richt zich op het vertalen van je R workflow van een GUI (Rstudio) workflow op je desktop naar een scripting/batch omgeving op de supercomputer. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: efficiënt programmeren, parallel computing en het gebruik van de SLURM job manager om je job/analyse naar de supercomputer te sturen.

In deze cursus zul je:

  • Doe praktische oefeningen om te leren hoe je de nationale supercomputer Snellius effectief kunt gebruiken en hoe je je taken met minimale inspanning in de kortst mogelijke tijd kunt voltooien.
  • Ervaar hoe je hoge prestaties kunt bereiken met R door gebruik te maken van de supercomputingfaciliteiten van SURF

Vereisten:

  • Basiskennis van Linux (Unix-shell) is handig
  • Basiskennis van R is nuttig

Je moet beschikken over:

Een eigen laptop met een up-to-date browser en een terminal emulator (Putty is prima voor gebruikers van de OSSC/CBS RA-omgeving). Het gebruik van de besturingssystemen Linux en macOS heeft de voorkeur maar is niet verplicht. Windows-gebruikers raden we aan MobaXterm (draagbare versie) te downloaden als terminalemulator. Als je beperkt bent in je keuze, werkt Putty ook.

Kosten

Deelname is gratis

De voertaal is Engels

Wil je meedoen?

In onze agenda kun je alle komende trainingen en evenementen zien