Een terugblik. Op het jaar 2023 waarin we als National Competence Center (NCC) voor High Performance Computing al veel hebben bereikt! Zo hebben we bijna 100 start-ups, mkb’s geholpen met contact, technisch advies, POC’s, community building en nog veel meer. Van AI tot Machine Learning tot Quantum Computing. Daarnaast hebben we bijna 985 academia ondersteunt met training en advies waar HPC voor nodig was.
Scheve verhoudingen
Nog even terug naar de basis. Waarom is er eigenlijk een Nederlands National Competence Center voor HPC? In 2017 werd maar 5% van alle HPC-resources wereldwijd vanuit de Europese Unie geleverd. Terwijl de Europese Unie maar liefst één derde van al deze wereldwijde resources gebruikt. Daarom werd het belang om de eigen Europese HPC-infrastructuur, onderzoek en bedrijven te verbeteren en/of te vergroten.
Grote Europese HPC Uitdagingen
Hierbij liep de Europese Commissie tegen uitdagingen aan. Eén van de grootste uitdagingen waar Europa mee worstelde is het grote verschil in vaardigheden op gebied van HPC per land en het contact binnen de Europese HPC-entiteiten. Daarom werd er gestart met het Eurocc1 Project waarbij in iedere lidstaat een zogenaamd Nationale Competence Centers werd opgericht. De lokale NCC is het eerste contactpunt voor belangstellenden van dat land in de wereld van HPC. Inmiddels zijn we in fase twee van het project EuroCC en bieden we als NCC ook trainingen zoals ‘Introduction to Supercomputing’, technische ondersteuning en advies voor professionals in het mkb, overheidsinstanties en industrie.
Hoe kunnen jullie diensten kosteloos aanbieden?
Onze NCC in Nederland is opgericht vanuit het Europese project EuroCC dat wordt gesubsidieerd vanuit EuroHPC Joint Undertaking. De subsidie voor alle Joint Undertakings komt vanuit Castiel, het Europese Research and Innovation programme, wat als doel heeft gelijke distributie van HPC-resources, het verbeteren van HPC-competenties, en een verbeterde concurrentiepositie ten opzichte van landen buiten Europa. Castiel financiert voor 50% onze NCC. Daarnaast draagt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland financieel ook voor de helft bij.
Daarom zijn de adviezen en diensten die de NCC’s aanbieden kosteloos. Soms kan het nodig zijn dat je meer HPC-kracht nodig hebt. Hiervoor kunnen soms kosten voor in rekening gebracht worden. Je zou ons kunnen omschrijven als je Kick Starter op gebied van de inzet van HPC.
Benieuwd waarbij we je kunnen helpen? Stuur een e-mail naar Andreea Moga Customer Success Lead & AI Coach.