quantum

Nieuwe Europese kwantumcomputer in Amsterdam

De Gemeenschappelijke Onderneming EuroHPC heeft SURF (onze coördinerende partner van EuroCC Nederland) in samenwerking met Quantum Delta NL geselecteerd voor het hosten van een nieuwe quantumcomputer in Nederland, waarmee een belangrijke stap wordt gezet in Europa’s leiderschap op het gebied van quantumtechnologieën. Dit systeem bevindt zich op het Amsterdam Science Park en is geïntegreerd met de Nederlandse supercomputer Snellius. Het zal gebruik maken van halfgeleider-spin qubits, die bekend staan om hun schaalbaarheid en aansluiting bij de sterke halfgeleiderindustrie van Europa.

De nieuwe kwantumcomputer zal het EuroHPC ecosysteem versterken en complexe taken oplossen waar traditionele supercomputers moeite mee hebben, van verkeersoptimalisatie tot medicijnontwikkeling. De computer zal beschikbaar zijn voor Europese onderzoekers, de industrie en gebruikers in de publieke sector, waardoor innovatie op het hele continent wordt gestimuleerd.

Het EuroSSQ-HPC consortium zal de nieuwe EuroHPC quantumcomputer gezamenlijk exploiteren en zorgen voor gebruikersondersteuning en alle integratieactiviteiten. Het consortium is een echt samenwerkingsverband van zeven partners uit drie landen: Universiteit Antwerpen (BE), GENCI (Frankrijk), Netherlands eScience Center (NL), Universiteit Leiden (NL), Technische Universiteit Delft (NL), Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (NL) en SURF (NL).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan